В гр. Ксанти се проведе редовна среща на Бизнес съвет в Технологичния сектор

На петия и последен ден от срещата ни в Ксанти, проведена на 10.07.23 г., се събраха 6 участници на място и 7, които се присъединиха дистанционно чрез Zoom. Тъй като това отбеляза кулминацията на  срещите в Ксанти, фокусът се измести към планирането на предстоящата поредица от срещи, планирани да се проведат в Солун следващия месец.

Срещата започна с размисъл върху ключовите изводи от престоя ни в Ксанти и очертахме дневния ред за предстоящите срещи в Солун. Признавайки значението на приемствеността и надграждайки инерцията, генерирана по време на нашите дискусии в Ксанти, бяха обмислени идеи за справяне с най-често срещаните проблеми, пред които са изправени фирмите в технологичния сектор.
Една от основните теми на дискусия беше съсредоточена около програмите за финансиране, достъпни за тези предприятия, насочени към подобряване на техния технологичен капацитет и улесняване на растежа. Участниците споделиха прозрения и опит по отношение на ангажимента си с подобни програми, подчертавайки значението на достъпа до финансови ресурси за инвестиране в най-съвременно технологично оборудване, инициативи за научноизследователска и развойна дейност и придобиване на таланти.
В контекста на мрежите за сътрудничество, дискусиите се въртяха и около проучването на пътищата за ефективно сътрудничество между гръцкия и българския бизнес. Участниците обсъдиха идеи и стратегии за насърчаване на трансгранични партньорства, като използват споделения опит, ресурси и пазарни възможности. Акцентът беше поставен върху създаването на канали за комуникация, улесняване на обмена на знания и идентифициране на взаимноизгодни проекти, които насърчават иновациите и икономическия растеж в двата региона.