В гр. Ксанти се проведе редовна среща на Бизнес съвет в Технологичния сектор

Третата среща на Бизнес съвета в сектор Технологии се проведе в гр. Ксанти на 03.07.2023г. На срещата присъстваха петима представители на сектора.Шестима бяха присъединилите се онлайн.

Участниците участваха в откровени разговори относно преобладаващите предизвикателства, пред които са изправени технологичните компании, подчертавайки проблеми като придобиване на таланти, недостиг на умения и значителния проблем с изтичането на мозъци. Групата обсъди потенциални решения и стратегии за смекчаване на тези предизвикателства, като признава критичната роля на Бизнес съвета за предоставяне на подкрепа и насърчаване на благоприятна среда за растеж на технологичния сектор.
Важна тема на дискусия беше тревожната тенденция на изтичане на мозъци в технологичния сектор, като квалифицирани професионалисти напускат региона за възможности другаде. Участниците подчертаха необходимостта от съгласувани усилия за задържане на таланти и привличане на квалифициран персонал в района.
Бяха проучени начините, по които Бизнес съветът би могъл да се намеси, за да се справи с тези предизвикателства, включително инициативи, насочени към задържане на таланти, програми за развитие на умения и застъпничество за политики, благоприятстващи растежа на технологичния сектор.
Срещата предостави платформа за конструктивен диалог относно предизвикателствата, пред които са изправени компаниите в сектора, особено по отношение на набирането на таланти и изтичането на мозъци. Продължавайки напред, участниците изразиха ангажимент да работят съвместно чрез Бизнес съвета за прилагане на решения, които подкрепят растежа и устойчивостта на технологичния сектор в региона.